Ana içeriğe atla

Balık ve Kedi

İran filmlerine ilgim geçen yıl Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi'nde düzenlenen İran Filmleri Haftası'ndan sonra başladı. Festival'de Ruhullah Hicazi'nin Bulutların Üstünde filmi kafamdaki İran sinemasından çok farklıydı ve başka filmler seyretmem için bende ilgi uyandırdı.

13. Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, !F İstanbul da İranlı yönetmen Shahram Mokri'nin siyasi olmayan gerilim türündeki filmi Balık ve Kedi'yi (Mahi&
Gorbeh) gördüğümde ise mutlaka seyretmeliyim dedim.

Dün hem filmi seyrettim hem de sürpriz olarak yönetmeni Shahram Mokri de oradaydı ve filmden sonra kısa bir söyleşi gerçekleştirdi.

Balık ve Kedi filminin konusu !F İstanbul'un sitesinde şu şekilde yer almakta "Kamp yapmaya giden bir grup üniversite öğrencisinin, yakınlardaki restoranda insan eti servis edildiğini öğrendiği gerçek bir olaydan yola çıkan film…"

Film 134 dakika ve tek bir plandan oluşuyor. Filmin imdb puanı 8,4. Filmde karakterler arası geçişi sağlarken yaşanan döngü çok başarılıydı. Öldürülüşün sözlü betimleme ile anlatılması, müzik ve uçurtmalarında filme yakışan bir son olduğunu söyleyebilirim.

Shahram Mokri; ressam Maurits Escher resimlerinden esinlenerek bu filmi yaptığını ve tek planda zamanın değişebileceği bir film yapmak istediğini söyledi. Filmi önce lokasyonu belirleyip, iki ay prova yaptıktan sonra bir günde çekmiş.

Filmdeki oyuncular hakkında da bilgi veren Shahram Mokri; kötü adam karakterlerini oynayan Babak Karimi ve Saeed Ebrahimifar da aynı zamanda yönetmen olduğunu ve diğer oyuncularında İranlı tiyatro oyuncuları olduğunu belirtti.

Filmdeki ikiz karakterleri paralel bir gerçeklikte kullandığını söyleyen Shahram Mokri; Cemşit (Jamshid) karakterini de bir Japon filminden almış.

!F İstanbul da ikinci gösterimi 22 Şubat'ta gerçekleşecek "Balık ve Kedi" yi kaçıranlar için umarım Başka Sinema da tekrar izleyici ile buluşur…


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Manen Kadın Olmak

Osmanlı Dönemi  Kadın Hakları Tartışmaları Yıl 1912 Fatma Nesibe Hanım 300 kadın dinleyici önünde konuşuyor: -Ah, evet diyorlar ki: ”Kadınlar hangi haktan bahsediyor? Hakları varsa hilkatten istesinler (yaradılış)! Ondan şikayet etsinler... Onları manen, maddeten zaif 1 ve kabiliyetsiz yaradan biz değiliz a!.. Kuvvetin zaife galebesi 2 ! Bu pek tabiidir. Ve muvazene 3 , kainatın en büyük kanunudur.” Fakat aldanıyorlar, sizi temin ederim ki aldanıyorlar, hanımlar! “Maddeten...” kaydına itiraf edelim, inanmaya mecburuz. Bu böyle! Ah, şu zaif kollarımda kuvvet olsaydı. Hilkat bana demir pençe, sert bir kalp verseydi, yapacağım ilk iş, birçok erkeğin kafasını paralamak olacaktı!... Fakat “manen” bunu kabul edemeyiz hanımlar... (Kaynak Aynur Demirdilek Araştırmasından) * Yazıma bir alıntı ile başlamak istedim. Çünkü zaman değişir ama kadınlara bakış açısı değişmez diyorum.  Aradan 100 yılı bırak artı 1 yıl daha geçmiş sizce kadınların aciz ve kabiliyetsiz görülmesinin...

Roma Seyahati (1. Bölüm)

MERHABA; 2014 yılında gerçekleştirdiğim İtalya seyahatimde çektiğim görüntüler, aslında kendime anı olması içindi fakat şuanda içinde bulunduğumuz Covid-19 Salgını dolayısıyla seyahatlere de pek çok kısıtlama getirildi ve bir süre yurtdışı gezileri mümkün görünmüyor, bu durumda bende geçmiş güzel günleri sizinle paylaşarak belki de gelecekte yapacağınız seyahatlere, ilham vermek istediğim için bir seyahat vlog serisi hazırlamaya karar verdim. İlk Bölüm Roma'yı umarım beğenirsiniz, kanalıma abone olmayı unutmayın, iyi seyirler...